Reisen hjem til Overvik
Marika er bare 30 år gammel, men har allerede rukket å vie store deler av livet sitt til karrieren. Hun har ingen problemer med å kategorisere seg som arbeidsnarkoman, og medgir at hun liker søndagene best på jobb. Slik er hun egentlig fortsatt, i alle fall innerst inne. Men nå tar hun sikte på å bli flinkere til å slappe av, og til å vie familie og venner mer tid. Takket være Overvik, lykkes hun med det.
– Frem til i fjor jobbet jeg i New York – lange dager, lange uker – og trivdes godt med det. Fokuset mitt lå på jobb og karriere. Det var et valg jeg hadde tatt, like mye som det er måten jeg er skrudd sammen på. Etter pandemien forandret alt dette seg. I alle fall litt. Jeg skjønte at det ikke bare er karrieren som er viktig, og jeg savnet veldig å være med familie og venner hjemme.
Hun bestemte seg for å flytte hjem. Men hun ville ikke bo der hun hadde vokst opp – hun ville ha sjøutsikt, og likevel bo nært nok til at hele byen er tilgjengelig. Valget falt raskt på Overvik.
– Jeg så at leiligheten hadde sjøutsikt og alt annet jeg ønsket meg: romslig veranda, beliggenhet på riktig side av byen, med garasje og innenfor budsjett. Så jeg dro på visning og slo til dagen etter. En rask beslutning som viste seg å være helt riktig. Lukten av saltvann virker faktisk beroligende på meg, sjøluften og utsikten lar meg roe ned litt. Så har det også vist seg å være et veldig hyggelig nabolag!
Mange nye opplevelser for Dixon
Dixon fikk en trøblete start på livet. Som mange andre hunder i sørstatene hadde han ingen til å passe på seg. Derfor ble han sendt til et mottak i New York, noe som ble starten på en lang reise til Overvik, der han som åtteåring opplever mye for første gang, og virkelig lever livets glade dager.
– Jeg fylte ut alt det nødvendige papirarbeidet og sendte en søknad. Slik fikk jeg Dixon da han var fire måneder gammel. Han har elsket overgangen til Overvik fra første stund, selv om det er mye som er uvant. Alt det uvante er nemlig utelukkende positivt: Det å få gå i marka, være i naturen, og å bade i sjøen om sommeren. Jeg ser på hele ham at han har det bedre enn noensinne.
Det er utrolig mange fine turmuligheter for de to rett utenfor døren, forteller Marika. Rundt jordene i området går det et utall stier, fordi mange gårder her holder travhester – som jo må trave.
– Ofte ser man også rådyr på jordene. De står og mønstrer deg litt før de spretter avgårde eller bestemmer seg for at du ikke er så farlig. På toppen her ligger det en liten skog som kalles Chamonix, der det går geiter om sommeren. Det er hyggelig, det!
Et nytt liv for Marika
Marika har blitt litt mindre rastløs, og livet har blitt roligere. Hun jobber mindre, går mer på tur, og tilbringer mer tid med familie og venner. Kontrastene er store mellom New York og Overvik, og godt er det.
– Jeg er vant med å gå langs elver i asfaltjungelen. Her går jeg rett ut i naturen. Så det blir mye turgåing, også når jeg er sammen med venner og familie. Det er nok av valgmuligheter her, selv for en rastløs sjel. Både når det gjelder turmuligheter, slik at jeg kan variere og utforske, og når det gjelder nærhet til byen. Det er enkelt å ta en dag eller kveld der, slik at jeg også kan utforske forskjellige restauranter og barer på Solsiden.
Ladestien – en soleklar favoritt
Marikas yndlingstur akkurat nå går langs fjorden, på Ladestien. Den er åtte kilometer lang, og kan tilpasses både i lengde og terreng. Den er et populært valg for joggeturer, søndagsturer og alt imellom, og om sommeren byr den ikke bare på naturopplevelser og historisk påfyll, men også dyreliv så vel som badeliv.
– Det er mye historie på Lade. I vikingtiden lå det ladeplasser, altså handelsplasser her, fordi buktene og strendene var godt egnet for at små skip kunne legge til. Nå for tiden brukes alle buktene og strendene til bading i sommerhalvåret. Det er virkelig fint her, sier Marika.
Ladesetet plasserte også Lade midt i Norgeshistorien. I perioder ble landet styrt herfra i vikingtiden. Området var også et viktig senter for alle som tilba de gamle gudene, og siden Lade kirke ble reist, også for de som tilba den «nye». Det er altså mye historisk sus å oppleve her.
Det bugner også av både flora og fauna. Når det gjelder fauna er Tindveden verdt å fremheve. Dette er en plante som har blitt brukt til alt fra fargestoff i ull i lange tider, til russiske astronauters viktigste til C-vitamin. Langs Ladestien vokser den i mengder, om enn ikke som i Kina. Der dyrkes den på 12 millioner dekar, og brukes til å lage 200 medisinske og kosmetiske produkter.
Faunaen bør du være tidlig ute for å nyte. Kommer du hit tidlig om morgenen kan du se havørn, hønsehauk og ærfugl, blant en hel masse andre fuglearter. Utover dagen er det riktignok menneskelivet som setter sitt preg på området: Turgåere og mosjonister, med eller uten joggesko eller barnevogn, i alle aldre – badegjester og alle andre typer gjester – her kan man nyte livet i naturen, akkurat slik man vil.